Hoera, de tuin is klaar!
De aanleiding om onze binnentuin te renoveren werd  gegeven door de gemeente Papendrecht toen deze in 2018 de totale omgeving van Het Palet op de schop nam. De bestrating van de tuin lag er slecht bij en kon gevaarlijke situaties opleveren, tevens was de begroeiing enigszins uit zijn jas gegroeid en behoorlijk rommelig geworden.

In mei 2018 heeft een ouder samen met de bewoners van Het Palet en de Van Goghgroep een voorstel gemaakt waar iedereen zich in kon vinden. Dit voorstel is later uitgewerkt tot een tuinplan.
De belangrijkste uitgangspunten voor de nieuwe tuin waren:

• De bomen blijven gehandhaafd (karakter van de tuin).
  • De tuin moet overzichtelijk zijn.
  • De tuin moet onderhoudsvriendelijk zijn.
  • Er moeten 2 plekken zijn om de tafels en stoelen te kunnen plaatsen.
  • Er moet een leuke zithoek komen.
  • De tuin moet meer kleur krijgen.
  • Er moet een mogelijkheid komen voor een moestuinbak.
  • Een opslagruimte.
  • De klinkerbestrating afwisselen met tegels (vriendelijker in gebruik), maar het geheel moet wel aantrekkelijk blijven (geen grote tegelvlakken).
  • Ruimte voor de droogmolen.

Groot was onze schrik, toen bleek dat de tuin aan de zuidkant ongeveer 1,5 meter smaller werd. Bij het opnieuw inmeten bleek dat de erfafscheiding nooit op de goede plaats had gestaan. Dit noopte om een andere plek voor het schuurtje en de opslagruimte te vinden. Uiteindelijk is dit ook weer gelukt tot ieders tevredenheid. Ook al hadden we nog geaarzeld of we de tuin nu wel of niet aan zouden pakken, na de drastische rooiwerkzaamheden van de gemeente was dat geen vraag meer.

Nadat het definitieve ontwerp klaar was hebben we een keuze gemaakt voor een hovenier en zijn we in samenwerking met de Stichting Woongroep Papendrecht gestart met fondsenwerving. De totale aanneemsom was bijna 25.000 euro en dat is erg veel geld voor een kleine vereniging.

De te handhaven bomen hadden een grote snoeibeurt nodig; om dit goed te kunnen doen zijn een aantal vrijwilligers in december begonnen met de overige groenbeplanting te rooien, zodat de hovenier in januari 2019 de bomen kon snoeien. We zaten toen wel met een erg kale tuin, maar dit kon helaas niet anders.

Om de prijs zoveel als mogelijk was te drukken, hebben we met verschillende vrijwilligers(organisaties) zelf nog diverse werkzaamheden uitgevoerd. In totaal hebben we hierdoor ongeveer 4000 euro "verdiend".

In april 2019 konden we het startsein geven voor de werkzaamheden; hoveniersbedrijf Henk Visser is op 20 mei begonnen en was op 29 mei klaar met de werkzaamheden. Daarna was de beurt weer aan ons om de beplanting verder uit te voeren en de moestuinbak te realiseren. Vooral het vinden van een geschikte moestuinbak voor een redelijke prijs heeft enige tijd gevergd, maar uiteindelijk was deze ook klaar op 23 augustus en konden we ook nog een klein fonteintje plaatsen.

Iedereen is tevreden met de tuin, die overzichtelijker is geworden en meer ruimte biedt (ondanks dat die smaller is geworden) en door de bloemen kleurrijker is.
Onze dank gaat uit naar alle vrijwilligers en de sponsoren.

Vrijwilligers:

• Leden van Present.
  • Leden van de Rotary Papendrecht.
  • Medewerkers dagbesteding Wooncadans.
  • Enthousiaste familieleden.